simona.bucuraoprescu@cdep.ro

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a lansat în transparență decizională un proiect de Ordonanţă de Urgenţă privind domeniul pensiilor publice.

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale

Distribuie articol

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Share on telegram

Proiectul prevede, printre altele, posibilitatea cumpărării vechimii în muncă necesară pensionării pentru limita de vârstă, termenul fiind prelungit până la data de 31 decembrie 2024. Persoanele interesate – care nu îndeplinesc condiția unui stagiu minim de cotizare – pentru deschiderea unui drept de pensie pentru limită de vârstă pot cumpăra vechime pentru o perioadă de maximum 6 ani anterioară datei încheierii contractului de asigurare socială.

Plata contribuţiei se efectuează într-o singură tranşă sau în tranşe lunare până la termenul de 31 decembrie 2024. Pot cumpăra vechime în muncă cetățenii români din ţară sau din străinătate care nu sunt pensionari şi care nu au fost asiguraţi în sistemul public de pensii.

Venitul pentru care se achită contribuţia de asigurări sociale nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare la data încheierii contractului de asigurare.

Cota de contribuţie, potrivit Codului Fiscal, este de 25 %.

Persoanele interesate trebuie să se prezinte la Casa teritorială de Pensii personal sau prin mandatar, desemnat prin procură specială, cu cartea de identitate sau pașaport, după caz. Până acum, la nivel național au fost încheiate 28. 516 contracte de asigurare socială cu plata retroactivă (cumpărarea de #vechime) pentru care s-au plătit 336.885.881 de lei.

Proiectul de Ordonanță poate fi consultat accesând acest link.

Citeşte mai multe articole

viitorul Europei
Blog

Împreună pentru viitorul Europei!

Viitorul Europei trebuie să fie unul plin de respect pentru fiecare om! Este momentul acțiunii care să aducă bunăstare și echitate. Trebuie să ne pregătim