Fără “Mica Unire” de la 24 ianuarie 1859 nu ar fi existat nici Marea Unire de la 1918, nu ar fi existat nici reformele lui Cuza care în doar 7 ani a pus temelia României moderne. A fost pentru prima dată când s-a rostit “România”, consfințită apoi prin Constituția lui Carol I de la 1866. A fost primul și singurul moment crucial din istoria României realizat fără vărsare de sânge prin mobilizarea românilor obișnuiți, a oamenilor politici români și a diplomației române.
În cei doar 7 ani de domnie ai lui Alexandru Ioan Cuza am trecut de la alfabetul chirilic la alfabetul latin, a fost instituit învățământul primar gratuit și obligatoriu, au fost înființate Universitatea din Iași, Universitatea din București și Academia Română. Pentru prima dată, consiliile locale și consiliile județene au fost alese prin vot în toate localitățile. Am avut primul Cod Penal, primul Cod Civil și, datorită reformei agrare, 25% din pământul țării a devenit proprietatea celor care îl munceau.
Argeșenii au avut o contribuție importantă începând cu 1821 până în 1918, familiile Golescu și Brătianu fiind direct implicate în formarea și consolidarea statului național unitar român. Pentru Unirea de la 24 ianuarie 1859 este reprezentativă una dintre cele 20 de fresce pictate la Ateneul Român de argeșeanul Costin Petrescu: două românce îmbrăcate în costum popular torc la același fir, firul pe catre trebuie să îl urmăm noi, națiunea română, împreună!
Să rămânem uniți, fideli și corecți față de idealurile înaintașilor noștri prin ceea ce facem fiecare dintre noi, atât în societatea românească, cât și în profesiile noastre! Unitatea sufletului românesc să ne rămână nezdruncinată, iar inima să ne bată pentru neamul românesc și pentru credința creștină!